چالش های اخیر و راهکارهای غلبه برآنها
- شناسه خبر: 2290
- تاریخ و زمان ارسال: 30 آذر 1401 ساعت 13:15
- نویسنده: بهرام پارسا

چالش های اخیر و راهکارهای غلبه برآنها
خدیجه ثنائیان زاده، دکترای روابط بین الملل، عضو بنیاد ملی نخبگان و تحلیلگر مسائل سیاسی
پایگاه خبری الگن خبر مطالب آورده شده در مطلب زیر که ارسالی یکی از مخاطبین این پایگاه است را رد یا تایید نمیکند و صرفا با توجه به رسالتی که در بحث امانتداری دارد بدون هیچ ویرایشی نشر داده است
قدرت نرم و جنگ نرم شامل فعالیتهایی در گستره سیاست، امنیت و فرهنگ میباشد، مخالفان علیه جمهوری اسلامی ایران با همه ابزارهای خود وارد عمل شدهاند که مهمترین روش و تاکتیک آنها رسانه میباشد، قدرت نرم با کمک وسایل ارتباطی و رسانه جمعی خود واقعیتها را میسازند و در همین راستا محور شبکههای اینترنشنال، بی بی سی و شبکههای خبررسان، ایجاد تنش روانی رسانه از طریق بازتاب تصاویر مجازی از ایران با هدف افزایش تنشهای قومی، مذهبی، اجتماعیف دانشجویی، جنسی و صنفی میباشد در این راستا از روشهایی چون شایعه سازی (استفاده از تاکتیکهایی چون برجسته سازی و بزرگ نمایی استفاده میکنند)، کلی گویی (ذهن افراد را به سمت حواشی میبرد که بدون کنکاش و بررسی مسائل را بپذیرند)، گفتن بخشی از حقیقت، جاذبههای جنسی، پیشگوییها، ترور شخصیتها، ایجاد تفرقه، ترس ایجاد کردن، مبالغه کردن استفاده میکنند.
از آنجایی که کشور جمهوری اسلامی ایران یک کشور مستقل سیاسی میباشد و استقلال داشتن نیز قطعاً هزینهها و دشمنیهای خود را دارد بنابراین میتوان بیان کرد که هم اکنون جمهوری اسلامی ایران با جوانان رها شدهای روبه رو است که تحت تأثیر هر عاملی چه داخلی و چه خارجی، هیجانات و قدرت نرم رسانه بدون داشتن جایگاه رسمی در قدرت یا بدون داشتن ایدئولوژی و تئوریها تنش ایجاد کردهاند، قشرجوانی که راه گفتمان، تأمل و اندیشه را بستهاند.
این تنشها در جمهوری اسلامی ایران از سال ۷۸ به صورت صنفی، دانشجویی، سال ۸۸ به صورت سیاسی، سال ۹۸ به صورت اقتصادی و هم اکنون به صورت فرهنگی و ارتباطی گسترش پیدا کردهاند.
این تنشها در بین جوانان و دانشجویان در دانشگاههای اهمیت درس خواندن را به شدت کاهش داده است، همچنین نقش دانش علوم انسانی و سرمایههای اجتماعی کم رنگ شده، نمونه بولد شده این مسئله را در نقش رسانههای خارجی فارسی زبان و جهت دار در رخدادها و مسائل ایران میتوان بیان کرد که بدون تحلیل و با تاکید بر شخصیت سازی ها، کشته سازی، قهرمان سازی و هیجانی کردن مسائل بر فکر و ذهن جوانان تأثیر گذاشته است. بررسی عملکرد رسانه بیبی سی فارسی، ایران اینترنشنال، صدای آمریکا، رادیو فردا و من و تو و صفحات مجازی آنها نقش این رسانهها در جریانها و تنشهای رخ داده د رایران را به وضوح نشان میدهد.
در همین راستا برای مدیریت بهتر جامعه و تنشها میتوان راهکارهای زیر رامطرح نمود:
دانشگاهی:
-دانشگاه تنها یک ساختار آموزشی نیست بلکه یک ساختار اجتماعی محسوب میشود، دانشگاه منشأ تغییر و تحولات علمی و بنیادی میباشد و فعالان دانشجویی میبایست گفتمان سیاسی نسل آینده را شکل دهند و با برگزاری مناظرهها و گفتمانهای علمی و روانشناسی با جوانان و دانشجویان به طور مستقیم و غیررسمی آنها را هدایت کرد.
-دانشجویان و جوانان روش مطالبه گری را یاد بگیرند و با انجام مصاحبهها، بیانیههای مطبوعاتی، انجمنها، تشکلها اهداف و خواستههای خود را مطرح کنند. دانشجویان در این جبهه باید با شناخت به مسائل کلان و شناخت هدفهای دشمن با بینش حرکت کنند و دامنه اثرات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی این روش را کاهش دهند ورسانه در این بین نقش فزایندهای در مقابله و خنثی سازی طرحهای دشمن دارند.
-دانشجویان میتوانند وجدان ملت و سخنگویان مردم و الگویی برای دیگران باشند و دانش و بینش جدید خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. با فراهم کردن فرصتهای زنده و آنلاین برای آموزش به دیگران، از جمله همکلاسیها جوانتر و بزرگسالان را فراهم آورند
نخبگان:
ضرورت واجب جامعه میباشند و بایددرکنار جامعه دانشگاهی نظریه پردازی کنند و ایده ارائه دهند. از متخصصین، خبرگان و نخبگان، مجتهدین، اساتید کمک گرفت و از دانش آنها برای ارائه ایده و راه حل استفاده شود
– باید نخبگان به عنوان حلقه واسطه عرصه مدنی و عرصه دانشگاه مشارکت و عرض اندام کنند و زمینه بیان نقد خوب را به همه آموزش دهند
رسانه:
-تاکید بر نقش مجمعها، انجمنها، برنامههای رسانههای اجتماعی فرصتهایی را برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات با کمک گرفتن از روشهایی چون نوشته، کارهای هنری، تئاتر، و غیره) در نظر بگیرند.
– سواد رسانهای را در جامعه بالا ببرند تا معقولانه بین اطلاعات موجود درست را انتخاب کنند.
– از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران دشمن بیرونی و خارجی دارد نوع و شیوه مدیریت و برخورد با مسائل باید علمی باشد، رسانهها و اخبار داخلی به صورت شفاف خبرها را در اختیار مردم قرار دهند تا زمینه اولویت قراردادن اخبار داخلی بر شبکههای خبررسان خارجی فراهم شود.
– کمپین آگاهی عمومی ایجاد شود (شامل رسانههای اجتماعی باشد، با استفاده از وبلاگها، سایتهای رسانههای اجتماعی و به صورت آنلاین میتواننند اقدامات سریع و مؤثر را انجام دهند)
وظایف دولت و مسئولین در قبال این مطالبات و چالش ها:
-به مسائل اقتصادی، فرایند بیکاری و دغدغههای اشتغال توجه اساسیتر شود.
– مسئله ازدواج و زمینههای ازدواج را فراهم کنند تا دغدغه اجتماعی و ارتباط جوانان کاهش پیدا کند این مسئله را باید اولویت قرار دهند وقتی این دغدغه رفع شود میل به تشکیل خانواده پیدا میکنند و از این طریق جوانان و نوجوانان امید وار به آینده میشوند.
-میبایست نگاه جامعه شناسانه به مسائل ایجاد شود با فراهم کردن زمینه دسترسی افراد به آموزش و فرصتهای مشارکت در توسعه (باید میدان مشارکت سیاسی، مشارکت اقتصادی و مشارکت فرهنگی) را فراهم آورند.
-نباید هویت انقلاب اسلامی را صرفاً با حجاب گره زد. حجاب مفهومی است که اهمیتی به مراتب مبنایی، منطقی و دینی دارد
درود بر خانم دکتر ثنائیان
استاد با اخلاق و دوست داشتنی