گزارش کامل نخستین گفتوگوی زنده تلویزیونی پزشکیان/ اقتصاد به مسائل خارجی ارتباط دارد؛ عملکرد مدیران دولتی، زیر ذرهبین رفت
- شناسه خبر: 8728
- تاریخ و زمان ارسال: 11 شهریور 1403 ساعت 1:57
- نویسنده: بهرام پارسا
الـــــگــن خبـــر رئیس جمهور گفت: رأی به وزرا، رأی بالایی بود و میانگین رأی به هر یک از وزرا تا به حال این مقدار نبود. ۴ تن از اعضای کابینه از دولت شهید رئیسی، آقای روحانی و اصلاحطلبان هستند.
به گزارش الگن خبر اولین گفت و گوی زنده تلویزیونی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران شامگاه امروز (شنبه ۱۰ شهریور ۱۴۰۳) از شبکه یک سیما پخش شد.
مسعود پزشکیان در ابتدای این برنامه بیان اینکه میتوانم هر ماه یک بار با شما صحبت کنم و مشکلی ندارم، تاکید کرد: «آمادگی داریم که حرف مردم را بگوییم و حرف آنها را بشنویم. به حرف هایی که زدیم پایبندیم و سعی می کنیم با مردم صادق باشیم و هر چه از دستمان بر می آید، برای مردم انجام دهیم.»
پزشکیان با اعلام اینکه هفته آینده نشست خبری با حضور خبرنگاران برگزار می کنیم، گفت: ما باید هیأت وزیران را تشکیل می دادیم و در این راستا گفتوگوهای زیادی داشتیم. باید از رئیس و نمایندگان مجلس هم برای رای اعتماد به وزرا قدردانی کنیم. رأی به وزرا، رأی بالایی بود و میانگین رأی به هر یک از وزرا تا به حال این مقدار نبود. ۴ تن از اعضای کابینه از دولت شهید رئیسی، آقای روحانی و اصلاحطلبان هستند. بیش از ده هزار ساعت با اعضای پیشنهادی مصاحبه شد، تا اینجا سعی کردیم در حد وسع خود دولت وفاق ملی را تشکیل دهیم.»
رئیس جمهور ایران افزود: «کاری خواهیم کرد که معاونت های وزرا و ترتیب های مدیران کل براساس شایستگی در جایگاه ها قرار بگیرند و شاخص ما رضایت مردم است. دلیل اینکه ما خوبیم یا بد، تحلیل و نظر مردم درباره ماست. ما امروز به شدت تحت تحریم هستیم اما اینکه با مردم مهربانانه برخورد کنیم، به تحریم ها ارتباطی دارد؟ شاخص ارزیابی ما از نیروهای انسانی دولت همین موضوع است. من در جلسه مدیریت و برنامه ریزی با برادرانی که بودجه را تنظیم می کنند، همین بحث را درباره چگونگی بودجه ریزی و تعیین منابع داشتیم. عدالت، نابودی تبعیض و… از جمله برنامه های ما در ادامه مسیر خواهد بود.»
پزشکیان با تاکید بر اهمیت وحدت و انسجام مسلمان، تاکید کرد: «آنچه که من به آن باور دارم و جزو آموزه های اعتقادی ماست، وحدت و انسجام مسلمانان است. اصلی که رسول خدا وقتی مکه را فتح کردند، در آنجا سخنرانی کردند و آدم های حاضر افرادی بودند که از هیچ کاری علیه مسلمانان کوتاهی نکرده بودند، اما پیامبر گفتند همه انسان ها با هم برابر هستند و مسلمان برادر مسلمان است.»
او افزود: «حضرت علی (ع) در وصیت نامه خود به فرزندان خود به نظم امر و اصلاحات کارها توصیه می کنند، یعنی اصلاح بین مسلمانان از نماز و روزه ارزش بالاتری دارد. ما باید صداهای مختلف را بشنویم. چشم انداز و ایجاد یک نگاه مشترک برای ما ایرانیان از جمله اهداف ماست. چشم انداز منشا علمی و قابل افتخار دارد، من باید برترین شوم و الگو باشم، سیاست های کلی هم برای رساندن ما به آن چشم انداز است و میثاقی بین ماست و نمی توانیم بگوییم آن را قبول نداریم.»
پزشکیان با بیان اینکه گندمکاران، پرستاران، معلمان و بازنشستگان مشکل دارند، افزود: «ناترازیهایی در برق و انرژی و محیط زیست داریم و این موضوع کاملا روشن است و نیاز به شرح دادن من ندارد. با مسئولان سابق جلسه گذاشتیم و وضعیت موجود را از آنها سوال کردیم، اطلاعاتی که به ما ارائه کردند آن چیزی است که مشاهده میکنیم. برای گندمکاران ۱۲۰ هزار میلیارد پیش بینی شده بود که آن هم در صندوق موجود نبود، در صورتی که آنچه به انبارها تحویل داده شده بود بالای ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بود. الحمدالله در حال حل شدن است، مشکلات در حوزه بهداشت و درمان و معلمان داشتیم که تمهیداتی اندیشیده شده است، تا این مشکلات را تا جایی که امکان دارد حل کنیم.»
پزشکیان خاطرنشان کرد: «حضرت علی (ع) میفرمایند: «خدا رحمت کند انسانی که ابتدا خود را بشناسد، باید بدانیم کجا هستیم و بدانیم کجا میخواهیم برویم.»
وی با بیان اینکه من سعی نمیکنم گذشته را نقد کنم، هرچه بوده همین است که الان میبینیم، گفت: «اعتقاد دارم در حال حاضر باید دست به دست هم دهیم و با وفاق و نگاه به چشم انداز به جلو برویم و میطلبد که نخبگان و سرمایهگذاران و تولیدکنندگان را ببینم و اجازه دهیم توانمندی خود را بروز دهند.»
اقتصاد به مسائل خارجی ارتباط دارد
رئیس جمهور درباره برنامه دولت برای مهار تورم، گفت: «دیروز وزیر اقتصاد در مجلس برنامه ها را گفت. برنامه هفتم باید مبنا باشد که اگر به اصلاح نیاز دارد باید انجام شود. ما باید اختلاف داخلی، مشکلات با همسایه ها و دنیا را حل کنیم. به هر حال اقتصاد به مسائل خارجی ارتباط دارد.»
وی درباره اینکه آیا تورم تا پایان سال به ۳۰ درصد می رسد؟ تصریح کرد: «تمام تلاش خود را می کنیم، اما این هدف به تحولات جهان و مسایل داخلی هم بستگی دارد. وزارت اقتصاد فعال است و آقای طیب نیا به عنوان مشاور من حضور دارند و هر هفته جلسه داریم و بر اساس برنامه حرکت می کنیم.»
رئیس جمهور با بیان اینکه باید اختلاف سلایق را به هم نزدیک کنیم، افزود: «با حدود ۴۰ کشور مذاکره کرده ایم و در حال انعقاد پیمان هستیم.»
پزشکیان با بیان این مطلب که در دولت نیز همه وزراتخانهها مکلف به اجرا و زمانبندی اجرای قوانین و برنامهها به سهم و مسئولیت خود هستند، تاکید کرد: «اگر جایی هم امکان اجرا وجود ندارد باید هر وزارتخانه توضیح دهد چرا؟ یک ابزار نظارتی هم درست خواهیم کرد که این روند به درستی طی شود. این مسیری است که در هر استان به مسئولان آن استان ابلاغ میشود. ما اکنون در همین مسیر و اجرایی کردن همین روند در حال حرکت هستیم.»
بانکهای ناتراز را میشناسیم
رئیس جمهور همچنین درخصوص برنامه دولت برای رفع ناترازی بانکها، گفت: «وجود ناترازی در بانکها کاملا درست است اما باید طوری عمل کنیم که مردم ضرر نکنند. اینکه یک دفعه اعلام کنیم یک بانک ناتراز است و «دِر» آن را ببندیم، با کسانی که با اعتماد به نظام، در آن بانک سرمایهگذاری کردند، چه کنیم؟ میدانیم ناترازی وجود دارد و بانکها را میشناسیم اما باید روندی را در پیش بگیریم که برای مردم مشکل ایجاد نکند.»
پزشکیان درباره تولید و دستیابی به رشد ۸ درصدی گفت: «این رقم مشروط به شروطی است. رشد اقتصادی و تولید که رهبری به حق اشاره فرمودند، ناترازی انرژی و فشاری که به کارخانه ها می آید، بر تحقق این رشد تاثیر می گذارد. اول باید ناترازی انرژی را حل کنیم. دستیابی به رشد ۸ درصدی با ناترازی در برق یا بانک ها ممکن نیست. متخصصان معتقدند که برای رشد ۸ درصدی به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم. افزایش سرمایه در داخل کشور با افزایش بهره وری ممکن می شود اما کل پولی که کشور داریم، بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار نیست پس به ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی نیاز داریم و این به ارتباطات ما با خارج، دنیا، با همسایگان و ایرانیان خارج از کشور برمی گردد.»
باید وحدت داخلی ایجاد شود
وی تاکید کرد: «نگاه ما هم باید اصلاح شود و وحدت داخلی ایجاد شود. تولیدکننده ما باید به ثبات قانون ما اعتماد کند. الان بیش از سرمایه گذاری در داخل، سرمایه از کشور خارج شده است. باید بستر را برای شکوفایی سرمایه گذار و تولید کننده فراهم کنیم و به آنها اطمینان دهیم. الان وفاق در نظام وجود دارد و مردم و تاجران و سرمایه گذاران باید اعتماد کنند که ما حامی آنها هستیم و موانع تولید را برمی داریم.»
پزشکیان در پاسخ به پرسشی درباره اجرای عدالت و برنامه دولت در این زمینه، گفت: «مدیریت و برنامهریزی در دولت بر چارچوب عدالت استوار است. عدالت جنسیتی، قومیتی، منطقهای و نظایر آن در برنامهریزی ما وجود دارد. پزشک خانوار از مواردی است که همین امر عدالت را محقق میکند. اگر چنین کاری را محقق کنیم آن کسی که در دورافتادهترین روستاهاست همان خدمت بهداشتی و درمانی را دریافت میکند که فردی در تهران دریافت میکند.»
عدالت در آموزش را محقق کنیم
پزشکیان تصریح کرد: «در آموزش و پرورش ما مشکل بسیار داریم. قابلقبول نیست که در یک کشور کسی که پول و رابطه و آشنا ندارد نتواند بچه خود را به مدرسهای بفرستد که دیگری میتواند چون پول و آشنا دارد؟ چرا این وضعیت وجود دارد؟ باید کاری کنیم بچههای مردم بهویژه در مناطق محروم – که اتفاقاً در آن مناطق باید پشتیبانی و توجه ویژه داشته باشیم – معلمان و آموزش قابلقبول داشته باشیم و از این جهت به موضوع عدالت در آموزش توجه و آن را محقق کنیم. مشکل ما این است که امامان خودمان عشق میورزیم اما به حرفشان عمل نمیکنیم. ایران برای همه است نه یک گروه و جناح خاصی.»
رئیس جمهور درباره دیدگاهش در خصوص احتمال تغییر شرایط کنکور، اظهار کرد: «این مساله را باید در شورای عالی انقلاب فرهنگی صحبت کنیم. عادلانه است کسی که در روستا درس می خواند با کسی که در شمال تهران درس می خواد با هم رقابت کنند؟ من در روستا درس خوانده ام ولی اجازه رشد داشته ام و الان رئیس جمهور هستم. زمان شاه در هنرستان درس خواندم و برای خدمت به سیستان رفتم و بعد دوباره درس خواندم. اگر این قانون، آن زمان وجود داشت، نمی توانستم دوباره درس بخوانم.»
وی ادامه داد: «باید بازنگری اساسی در کنکور بر اساس عدالت انجام شود. عدالت است دارا و ندار با هم رقابت کنند؟ باید معیاری بگذاریم که رقابت عادلانه شود. باید امکانات برای رقابت عادلانه باشد. باید کاری کنیم رقابت در شرایط برابر از نظر معلم، محیط و امکانات وجود داشته باشد.»
رئیسجمهور در پاسخ به پرسشی درباره سفر وی به کشور عراق به عنوان اولین سفر خارجی و علت انتخاب این کشور و همچنین حضور وی در اجلاس سازمان ملل در نیویورک، گفت: «قرار بود عراق را زودتر برویم. هم به زیارت امام علی (ع) در نجف که ما دیدگاه خود را با توصیههای ایشان تنظیم میکنیم، دیدگاه ایشان برای ما به عنوان مولا و امام مطرح است و اگر مدام از راه و مسیر و بیانات ایشان میگویم به دلیل دوری من از مسائل علمی نیست.»
وی تأکید کرد: «میخواستم زودتر به عراق بروم اما گفتند فعلاً صلاح نیست و این بود که سفر به تاخیر افتاد. تلاش داریم طوری عمل کنیم که خدمتگزار مردم باشیم نه به عنوان یک انسان مغرور و تمامیتخواه. مذاکراتی هم در این سفر خواهیم داشت و عراق کشور دوست و همسایه ماست.»
پزشکیان ادامه داد: «در سفر به نیویورک تلاش داریم از ایرانیان خارج از کشور دعوت به بازگشت یا لااقل سرمایهگذاری در ایران داشته باشیم. بسیاری از ایرانیان خارج از کشور، دلشان برای ایران میتپد. آنان رفتند و از ما ناراضی هستند ما میتوانیم بسیاری از آنان راضی کنیم که برگردند یا حداقل در کشورشان سرمایهگذاری کنند.»
باید به ایرانیان خارج از کشور اطمینان دهیم
رئیسجمهور گفت: «آن شعاری که ما میدادیم و میگفتیم ایران برای همه، یعنی همین. ایران برای یک دسته و یک گروه و یک جناح نیست. باید به بودن ایرانیان در کشور افتخار کنیم. ما باید به آنان اطمینان دهیم که اگر به ایران برگشتند برایشان پرونده درست نمیکنیم، اذیتشان نمیکنیم و آنان را از رفتن محروم نمیکنیم.»
اگر دید باز رهبری نبود، ممکن بود ما را حذف کنند
وی افزود: «ما الان با خودمان مشکل داریم؛ به من برای نمایندگی صلاحیت نداده بودند اما حالا رئیسجمهوری شدیم. اگر مقام معظم رهبری و دید بازشان نبود، ممکن بود ما را هم حذف کنند؛ ما باید جذب کنیم نه حذف. ما باید برای همه کسانی که دلشان برای ایران میتپد، بر اساس همان چشمانداز زیبا و افتخارآمیز فضای حضور را فراهم کنیم که بدون ترس و واهمه بیایند نه اینکه اگر بیاید احساس کند فردا یکی برایش پرونده درست کند، او را بگیرد و در رسانهای برایش حرفهایی درآورد.»
رئیسجمهور تصریح کرد: «این چیزی است که باید برایش هماهنگ شویم تا یک صدا از ما و قوه قضائیه و مجلس و با ولایت مقام معظم رهبری از کشور صادر شود و ما این کار را باید انجام دهیم و برای هماهنگی این امر تلاش میکنیم.»
رئیس جمهور درباره سفرهای استانی نیز گفت: سفرهای استانی را حتما آغاز خواهیم کرد؛ ولی دو مساله وجود دارد. ما بودجه را به مجلس می بریم و مجلس آن را تصویب می کند. من اگر به استان بروم و وعده دهم ولی اگر پول نباشد نتیجه چه می شود؟ پول هست که وعده می دهم یا نیست؟ نتیجه همین پروژه هایی است که کلنگ خورده و نیمه تمام است. بالای ۱ میلیون میلیارد سرمایه در پروژه های نیمه تمام وجود دارد و هیمن مقدار لازم دارد تا تمام شود. شکی نیست که باید بین مردم برویم ولی وعده ای نمی دهم که نتوانم عمل کنم.
از اینکه اکنون از من محافظت می کنند، در عذابم
وی افزود: باید منابع بودجه را بر اساس عدالت و عقب ماندگی تقسیم کنیم. باید ببینیم چقدر پول داریم و سپس سهم مناطق محروم را مشخص کنیم. ما بودجه را در اختیار استان قرار دهیم و مسئولان استانی تصمیم بگیرند چگونه هزینه شود. نمی خواهم وعده ای به مردم بدهم که محقق نمی شود. این همه پروژه مصوب شده ولی به نتیجه نرسیده است. از نظر علمی شدنی نیست که من هم این راه را بروم. این کار منطق ندارد. من با مردم خواهم بود و نوکر مردم هستیم و دلم می خواهد بین مردم باشم الان اینکه از من محافظت می کنند برای من سخت است و در عذابم. ما با مردم بودیم و با آنها زندگی کرده ایم. اینکه بین مردم باشیم خیلی بیشتر عشق می کنیم تا در یک فضای تر و تمیز و کلی محافظ وجود داشته باشد. تلاش می کنیم با تمام وجود برای مردم کار کنیم. ما صادقانه در خدمت مردم هستیم. اگر شما از ما عدم صداقت دیدید، بدون واهمه در مقابل مردم بگویید که این وعده را دادید ولی محقق نشده است.
گفتند وارث چیز خوبی شدیم، ولی …
پزشکیان گفت: در حال حل مشکل فرهنگیان، پرستاران، داروسازان، کشاورزان هستیم. گفتند وارث چیزی خوبی شدیم ولی پول به اندازه کافی نیست. نمی خواهم گلایه کنیم ولی از رهبری اجازه گرفتیم که یک مقدار از صندوق برداریم و یک مقدار از بدهی ها را تسویه کینم. قدردان رهبری هستم.
وی در پایان گفت: از مردم بابت اعتمادی که کردند تشکر می کنم. قول می دهیم تا جایی که در توان داریم، حرف هایی که زده ایم را فراموش نکینم و تا آخر با شما هستیم.